Прататыпам кішкі з бульбы была яшчэ больш старадаўняя страва – каўбаса з крыві і грэчневай крупы ў свіной кішцы (кішка, крывяная кішка). Дарэчы, паводле легенды, прозвішча ўплывовага магнацкага роду Кішак паходзіла ад таго, што заснавальнік дынастыі вельмі любіў такую каўбасу. Ёсць таксама рэцэпты кішкі без крыві, з варанай свінінай.
Каўбаса з цёртай бульбы і свініны (сала і/або мяса) палюбілася беларусам як вельмі смачная, даступная і сытная страва. А яшчэ кiшку часта гатавалi на зiмовыя святкi-калядкi.
Для прыгатавання 4 порцый:
- 200 г свініны
- 1 буйная цыбуліна
- 50 см свіной кішкі
- 1,6 кг бульбы
- 50 г мукі
- соль і перац па смаку
- 50 г расліннага алею
- 100 г смятаны
- 1 невялікі зубчык часныку
- 2 галінкі зялёнага кропу
Для прыгатавання соусу ў смятану дадаць часнык, здробнены кроп, круху солі і цукру. Гатовую бульбяную каўбасу нарэзаць, выкласці на талерку, упрыгожыць памідорамі і зелянінай.
Асобна падаць соус.